Učitelství německého jazyka pro SŠ - jednooborové

Forma studia: prezenční, kombinovaná
Garant studijního oboru: doc. Hana Bergerová, Dr.

Charakteristika oboru a profil absolventa: Studijní obor Učitelství německého jazyka a literatury pro SŠ připravuje učitele pro střední školy a 2 stupeň základních škol, který bude mít odbornou kvalifikaci pro přímou pedagogickou činnost v aprobačním předmětu Německý jazyk a literatura. Těžiště obsahu tkví ve studiu oboru a oborové didaktiky a v jejich propojení s pedagogickými a psychologickými disciplínami, jakož i s pedagogickou praxí. Studium je koncipováno jako pregratuální část celoživotního vzdělávání. Předpokládá se, že znalosti a dovednosti, které studující v magisterském stupni získá, si v rámci celoživotního vzdělávání bude dále doplňovat a prohlubovat. 
Cílem studia v oblasti filologické je získat znalosti a dovednosti v oblasti komunikativní kompetence (hluboká znalost normy spisovné mluvené i psané němčiny na výstupní úrovni C1-C2 dle SERR), oborové didaktiky (hluboká znalost moderních metodických postupů, zásad a forem výuky NJ), v jazykovědných disciplínách (hluboká znalost současného německého jazyka a jeho subsystémů z hlediska synchronního, dachronního a komparativního), v literárněvědných disciplínách a oblasti interkulturní kkompetence (hluboká znalost literatury německé jazykové oblasti se zřetelem na česko-německé vztahy). Cíle v oblasti pedagogiky a psychologie jsou charakterizovány schopností aplikovat vědomosti a dovednosti získané při studiu pedagogických a psychologických disciplín tak, aby mu umožnily kvalifikovaně vést a řídit výchovně vzdělávací proces na sekundráním stupni vzdělávání. 

Studijní plán (A14)
(pro studenty, kteří zahájili studium od ak. roku 2019/2020)
Studijní plán pro prezenční studium
• Struktura kreditních bodů:
                • Povinné kurzy (HUNJ1N-PK)
                            Povinné kurzy: 67 KB
                            Souvislá pedagogická praxe: 10 KB
                • Povinně volitelné kurzy (HUNJ1N-PVK)
                            Povinně volitelné kurzy: 13 KB

Studijní plán pro kombinované studium 
• Struktura kreditních bodů: 
                • Povinné kurzy (HUNJNksPK)
                            Povinné kurzy: 57 KB
                            Souvislá pedagogická praxe: 10 KB
                • Povinně volitelné kurzy (HUNJNksPVK)
                            Povinně volitelné kurzy: 13 KB

Poznámky k organizaci studia a studijnímu plánu

Informace pro studenty kombinované formy studia:

• Prezenční část studia (přednášky a zkoušky: Prezenční výuka je realizována v průběhu semestru v blocích, které se uskuteční ve dnech vždy jednou za 14 dní (pátek, sobota). Aktuální rozvrhy výuky je vždy zveřejněnna začátku aktuálního semestru v univerzitním studijním systému STAG.
• Organizace distanční části studia: Pro výuku v distanční části studia realizuje katedra germanistiky komplexní systém studijních materiálů, jejichž základ představují metodické listy. Ty přinesou studentovi úplný přehled studijních materiálů (monografií, studií, elektronickcýh informačních zdrojů), které by měly postačit pro úspěšné absolvování daného kurzu. Materiály budou na počátku studia přístupny studentům kombinvaného studia prostřednictvím MOODLE, který představuje základní technickou platformu pro vlastní organizaci kombinované formy studia magisterského studijního programu Učitelství německého jazyka pro SŠ.
Povinně volitelné kurzy: Tyto kurzy mají zpravidla společný rozsah výuky (4-8 hod prezenční výuky + 15 - 20 hod distančně organizované výuky), zakončením je zápočet a výši kreditů (až 4 KB). Jejich nabídka je aktualizována v informačním systému STAG vždy před zahájením semestru.