Historie - jednooborové

Forma studia: prezenční, kombinovaná
Garant studijního oboru: prof. PhDr. Michaela Hrubá, Ph.D.

Charakteristka oboru a profil absolventa:  Studijní obor je určen především pro absolventy jednooborového bakalářského studia (obor Historie, popř. Kulturně historická regionalistika) ve studijním programu Historické vědy. V rámci studijního plánu oboru prohloubí studenti své faktografické a metodologické základy získané v bakalářském stupni, a to s důrazem na získání předpokladů pro budoucí odbornou práci. Podstatnou součástí navazujícícho studia jsou specializační bloky, které umožňují odbornou orientaci posluchače, kterou může ještě upevnit vhodnou volbou povinně volitelných kurzů.
Absolvent tohoto studijního programu je odborný historik s veškerými předpoklady pro práci v odborných institucích zaměřených na shromažďování dat, péči o historické fondy či vědecký výzkum. Má též předpoklady pro pokračování studia v doktorském sutdiu. 

Přijimací řízení

Studijní plán (A14)
(studenti, kteří zahájí studium od ak. roku 2021/2022)

Studijní plán pro prezenční studium
• Struktura kreditních bodů:
        • Povinné kurzy (HHiJON-PK)
                    Povinné kurzy: 86 KB
                    Problémy starších/novějších dějin: 8 KB
       • Povinně volitelné kurzy (HHiJON-PVK)
                    Povinně volitelné kurzy: 26 KB
       • CELKEM: 120 KB

Studijní plán pro kombinované studium
• Struktura kreditních bodů:
        • Povinné kurzy (HHiKSN-PK)
                    Povinné kurzy: 84 KB
                    Problémy starších/novějších dějin: 8 KB
        • Povinně volitelné kurzy (HHiKSN-PVK)
                     Povinně volitelné kurzy: 28 KB
       • CELKEM: 120 KB

Poznámky k organizaci studia a studijnímu plánu

Informace pro studenty kombinované formy studia: 

• Prezenční část studia (přednášky a zkoušky): Prezenční výuka bude realizována dle předpokladu v průběhu semestru v blocích, které se uskuteční ve dvou dnech vždy jednou za 14 dní (pravděpodobně pátek a sobota). Aktuální rozvrh výuky bude zveřejněn na počátku zimního semestru v univerzitním studijním systému STAG.
• Organizace distanční části studia: Pro výuku v distanční části studia realizuje katedra historie komplexní systém studijních materiálů, jejichž základ představují metodické listy. Ty přinesou studentovi úplný přehled studijních materiálů (monografií, studií, elektronických informačních zdrojů), které by měly postačit pro úspěšné absolvování daného kurzu. Metodické listy dále informují studenta o doporučeném postupu samostudia, hlavních okruzích problematiky, otázkách a klíčových pojmech daného kurzu, na které by se měl zaměřit. Součástí je též jasná formulace požadavků pro absolvování kurzu. Materiály budou na počátku studia přístupny studentům kombinovaného studia prostřednictvím programu MOODLE, který představuje základní technickou platformu pro vlastní organizace kombinované formy studia navazujícího magisterského studia programu Historie (jednooborová).
Povinně volitelné kurzy: Tyto kurzy mají zpravidla společný rozsah výuky (4-8 hod. prezenční výuky + 15 - 20 hod. distančně organizované výuky.), zakončením je zápočet ve výši 4 KB. Jejich nabídka je aktualizována v informačním systému STAG vždy před zahájením semestru.