Politologie

Forma studia: prezenční
Garant studijního programu: doc. Mgr. Pavel Maškarinec, Ph.D.

Charakteristika programu a profil absolventa: Studijní program se snaží zprostředkovat studujícím znalosti o všech tematických oblastech, jimiž se politická věda zabývá, tak aby absolventi programu byli schopni analyzovat a vysvětlovat v souvislostech současné společenské a veřejně-politické problémy a výzvy, před nimiž stojí moderní společnost, a to na různých úrovních vládnutí. Studium se tedy neomezuje pouze na národní úroveň vládnutí, ale rozvíjí rovněž vědomosti jak o podobě politických procesů na nižších úrovních vládnutí (lokální, regionální), tak o výzvách, jež před současnou společnost staví přesun mnoha kompetencí z národní na nadnárodní úrovně vládnutí.
Díky kombinaci teoretických znalostí a obeznámenosti s historickým a aktuálním vývojem politického myšlení a současných přístupů empiricko-analytické politologie (jež studenty vybaví i řadou praktických znalostí a dovedností) jsou absolventi připraveni pro navazující magisterské studium politologie, politické teorie, či politické filozofie, ale také v oborech příbuzných, a to jak na UJEP, tak na jiných českých i zahraničních univerzitách. Současně jsou absolventi studijního programu schopni systematicky analyzovat a interpretovat politické procesy a navrhovat varianty jejich možného řešení, díky čemuž budou schopni nalézt široké uplatnění ve veřejném i soukromém sektoru. K uplatnění absolventů přispěje i to, že mimo důrazu na specializované odbornosti bude značná pozornost věnována i získávání komunikačních a prezentačních dovedností a jazykové připravenosti, která je nezbytná jak v rámci odborného studia (při samostatné práci se zahraniční odbornou literaturou), tak zejména pro uplatnitelnost na trhu práce.

Přijímací řízení

Studijní plán (A21) Prezenční studium
Studijní plán
• Struktura kreditních bodů:
      • Povinné kurzy (APoBc-PK)
          Povinné kurzy: 133 KB
          Cizí jazyk pro politology: 4 KB
          Cizí jazyk: 2 KB
          Volitelné kurzy: 5 KB
        • Povinně volitelné kurzy (APoBc-PVK)
                Typ 1: 24 kB
                Typ 2: 12 KB
        • CELKEM: 180 KB

Studijní plán MAIOR
• Struktura kreditních bodů:
      •  Povinné kurzy (APoBc-PK MA)
          Povinné kurzy: 78 KB
          Společný základ: 4 KB
          Cizí jazyk: 2 KB
      • Povinně volitelné kurzy (APoBc-PVK MA)
          Povinně volitelné kurzy: 13 KB
      • CELKEM: 97 KB

Studijní plán MINOR
• Struktura kreditních bodů:
      • Povinné kurzy (APoBc-PK MI)
          Povinné kurzy: 70 KB
      • Povinně volitelné kurzy (APoBc-PVK MI)
          Povinně volitelné kurzy: 13 KB
      • CELKEM: 83 KB

Poznámky k organizaci studia a studijnímu plánu

Volitelné kurzy - V rámci segmentu volitelných předmětů musí student získat v průběhu studia alespoň 5 KB. Student se na vybrané předměty zapisuje dle jejich aktuální nabídky. Kreditní body v rámci volitelných předmětů může studující doplnit předměty nabízenými na UJEP mimo studijního programu Politologie či s ním obsahově souvisejících předmětů. Studenti také mohou během studia absolvovat v rámci segmentu volitelných předmětů vypisovaných na katedře politologie a katedře filozofie a humanitních studií FF UJEP následující odborné praxe, které jsou otevřené pro studenty všech bakalářských studijních programů katedry.
Praxe: Odborná praxe I - praxe v zahraničních organizacích, institucích a firmách, jejichž aktivity mají vazbu na odborné zaměření studenta; Communitas pro praxis - praxe v neziskovém sektoru; Praxe ve veřejné správě - 10denní táž na Krajském úřadu Ústeckého kraje, resp. na jím zřizovaném objektu.
Povinně volitelné kurzy: V rámci segmentu povinně volitelných předmětů typu A musí student získat v průběhu studia alespoň 24 KB. Student se na vybrané předměty zapisuje dle jejich aktuální nabídky a v souladu s jejich doporučeným zařazením na jednotlivé ročníky (popř. semestry) studia.
V rámci segmentu povinně volitelných kurzů typu B musí student získat v průběhu studia alespoň 12 KB. Student se na vybrané předměty zapisuje dle jejich aktuální nabídky a v souladu s jejich doporučeným zařazením na jednotlivé ročníky (popř. semestry) studia.
Cizí jazyk: Student mají možnost vybrat si z nabídky Jazykového centra angličtinu a němčinu. Student absolvuje v průběhu studia jazykovou zkoušku úrovně A. Jazyk A je pro studenta vždy po dobu jednoho semestru (dle rozřazovacího testu - více informaci naleznete v sekci Jazykové centrum).