Německý jazyk a literatura pro vzdělávání

Forma studia: prezenční, kombinovaná
Garant studijního programu: Mgr. Veronika Jičínská, Ph.D.

Charakteristika programu a profil absolventa: Studijní program Německý jazyk a literatura pro vzdělávání zajišťuje jeho absolventům takové odborné znalosti a dovednosti, jakož i obecné způsobilosti, aby jim v případě odchodu do praxe zajistil konkurence schopnost na českém i evropském pracovním trhu, zejména pak v česko-německém a česko-rakouském příhraničním prostoru. Převažující filologické zaměření daného bakalářského studijního programu je posléze specificky doplněno o vybrané segmenty, které jsou určeny pro studenty s předpokladem dalšího studia navazujícího studijního programu orientovaného na učitelství německého jazyka. Díky dvouoborovému charakteru studia ve studijním plánu maior/minor a propojení předpokládaného  SP s jinými filologickými či uměnovědnými studijními programy realizovanými na FF, PF nebo PřF UJEP se zvyšuje uplatnitelnost absolventů na trhu práce na straně jedné i jejich šance na přijetí ke studiu na magisterském stupni v ČR i v zahraniční na straně druhé.
Absolventi ovládají německý jazyk slovem i písmem minimálně na úrovni B2 dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky, chápe stylové zvláštnosti jazykové komunikace a má pro ně cit, zejména s ohledem na komunikaci odbornou a akademické psaní, umí provádět jazykovědnou analýzu textu, a to z hlediska všech jazykových plánů a vybraných jazykovědných disciplín, které v průběhu studia absolvuje, bezpečně ovládá související odbornou terminologii, má základní přehled o dějinách německojazyčné literatury a umí interpretovat literární text v kontextu literárněhistorických a širších kulturních souvislostí, má všeobecné vědomosti, přehled o současné německojazyčné kultuře, politice a společnosti a dokáže kriticky myslet, má specifické znalosti severních a severozápadních Čech v kontextu jejich příhraničních a mezihraničních souvislostí s německým kulturně jazykovým prostorem.

Přijímací řízení

Studijní plán (A21) Prezenční studium
Studijní plán
• Struktura kreditních bodů:
      • Povinné kurzy (A2NJLTpv-PK)
          Povinné kurzy: 159 KB
          Společný základ: 4 KB
          Cizí jazyk: 2 KB
      • Povinně volitelné kurzy (A2NJLTpv-PVK)
          Povinně volitelné kurzy: 15 KB
      • CELKEM: 180 KB

Studijní plán MAIOR
• Struktura kreditních bodů:
      • Povinné kurzy (A2NJLTpv-PK MA)
          Povinné kurzy: 99 KB
          Společný základ: 4 KB
          Cizí jazyk: 2 KB
      • CELKEM: 105 KB

Studijní plán MINOR
• Struktura kreditních bodů:
      • Povinné kurzy (A2NJLTpv-PK MI)
          Povinné kurzy: 75 KB
      • CELKEM: 75 KB

Studijní plán (A21) Kombinované studium
Studijní plán
• Struktura kreditních bodů:
      • Povinné kurzy (A2NJLTpv-PK KS)
          Povinné kurzy: 159 KB
          Společný základ: 4 KB
          Cizí jazyk: 2 KB
      • Povinně volitelné kurzy (A2NJLTpv-PVK KS)
          Povinně volitelné kurzy: 15 KB
      • CELKEM: 180 KB

 

Poznámky k organizaci studia a studijnímu plánu

Informace pro studenty kombinované formy studia:

• Prezenční část studia (přednášky a zkoušky): Prezenční výuka je realizována v průběhu semestru v blocích, které se uskuteční ve dvou dnech vždy jednou za 14 dní (pátek, sobota). Aktuální rozvrh výuky je vždy zveřejněn na začátku aktuálního semestru v univerzitním studijním systému STAG. 
• Organizace distanční části studia: Pro výuku v distanční části studia realizuje katedra germanistiky komplexní systém studijních materiálů, jejichž základ představují metodické listy. Ty přinesou studentovi úplný přehled studijních materiálů (monografií, studií, elektronických informačních zdrojů), které by měly postačit pro úspěšné absolvování daného kurzu. Materiály budou na počátku studia přístupny studentům kombinovaného studia prostřednictvím MOODLE, který představuje základní technickou platformu pro vlastní organizaci kombinované formy studia bakalářského studijního programu Německý jazyk a literatura pro vzdělávání.
Povinně volitelné kurzy: Tyto kurzy mají zpravidla společný rozsah výuky (4-8 hod. prezenční výuky + 15 - 20 hod. distančně organizované výuky), zakončením je zápočet a výši kreditů (až 4 KB). Jejich nabídka je aktualizována v informačním systému STAG vždy před zahájením semestru.
Cizí jazyk: Studenti mají možnosti si vybrat z nabídky Jazykového centra angličtinu, španělštinu a ruštinu. Student absolvuje v průběhu studia jazykovou zkoušku úrovně A. Jazyk A je pro studenta povinný vždy po dobu jednoho semestru (více informací naleznete v sekci Jazykové centrum).