Interkulturní germanistika

Forma studia: prezenční, kombinovaná
Garant studijního oboru: doc. Mgr. Renata Cornejo, Ph.D.

Charakteristika oboru a profil absolventa: Studijní obor Interkulturní germanistika vychází geopoliticky, historicky a ekonomicky podmíněných aktuálních potřeb státní správy, podnikových managmentů i pracovníků kulturní a mediální sféry - zejména v příhraničních oblastech severozápadních Čech - a zaměřuje se na získání plné komunikativní kompetence pro kontakty s partnery německé jazykové oblasti.
Široká nabídka postgraduálních cest nabízená absolventům bakalářského studia vychází z modulární koncepce studijního plánu. Oborový základ získává student v povinných předmětech, výběrem povinně volitelných předmětů se dále profiluje a to s ohledem na předpokládanou postgraduální cestu. Profil absolventa počítá s možností jeho vstupu do praxe a jeho uplatněním na trhu práce kde le očekávat zvýšený zájem o absolventy v oblasti státní správy, v kulturní, školské a hospodářské sféře apod. 

Přijímací řízení

Studijní plán (A14)
Studijní plán pro prezenční studium
• Struktura kreditních bodů:
        • Povinné kurzy (HIkgB-PK)
                Povinné kurzy: 151 KB
                Cizí jazyk: 2 KB
    • Specializační modul se zaměřením na vzdělávání (HmodVZBc)
                Specializační modul - vzdělávací: 10 KB
    • Specializační modul z germanistiky (HmodNJBc)
                Specializační modul - oborové zaměření: 10 KB
    • Povinně volitelné kurzy (HIkgB-PVK)
                Povinně volitelné kurzy: 17 KB

Studijní plán pro kombinované studium
• Struktura kreditních bodů:
        • Povinné kurzy (HIkgBK-PK)
                Povinné kurzy: 151 KB
                Cizí jazyk: 2 KB
    • Specializační modul se zaměřením na vzdělávání (HmodVZKSBc)
                Specializační modul - vzdělávací: 10 KB
    • Specializační modul z germanistiky (HmodNJKSBc)
                Specializační modul - oborové zaměření: 10 KB
    • Povinně volitelné kurzy (HIkgBK-PVK)
                Povinně volitelné kurzy: 17 KB

Poznámky k organizaci studia a studijnímu programu

Informace pro studenty kombinované formy studia:

• Prezenční část studia (přednášky a zkoušky): Prezenční výuka je realizována v průběhu semestru v blocích, které se uskuteční ve dvou dnech vždy jednou za 14 dní (pátek, sobota). Aktuální rozvrh výuky je vždy zveřejněn na začátku aktuálního semestru v univerzitním studijním systému STAG.

• Organizace distanční části studia: Pro výuku v distanční části studia realizuje katedra germanistiky komplexní systém studijních materiálů, jejichž základ představují metodické listy. Ty přinesou studentovi úplný přehled studijních materiálů (monografií, studií, elektronických informačních zdrojů), které by měly postačit pro úspěšné absolvování daného kurzu. Materiály budou na počátku studia přístupny studentům kombinovaného studia prostřednictvím MOODLE, který představuje základní technickou platformu pro vlastní organizaci kombinované formy studia bakalářského studijního programu Základy humanitních studií.

Povinně volitelné kurzy: Tyto kurzy mají zpravidla společný rozsah výuky (4-8 hod. prezenční výuky + 15 - 20 hod. distančně organizované výuky), zakončením je (zápočet) a výši kreditů (až 4 KB). Jejich nabídka je aktualizována v informačním systému STAG vždy před zahájením semestru.