Historie - dvouoborové

Forma studia: prezenční, kombinovaná
Garant studijního oboru: Prof. PhDr. Michaela Hrubá, Ph.D.

Charakteristika oboru a profil absolventa: Obsah studijního oboru tvoří základní poučení o dějinném vývoji, metodologii oboru a pomocně vědných disciplínách, dějinách kultury, vědy a vzdělanosti. Student si k povinným kurzům volí specializované povinně volitelné kurzy.
Absolvent získá všeobecné znalosti ze základního spektra  historických disciplín. V prvé řadě prokáže dobrou základní orientaci v českých a světových dějinách. Dokáže představit a vysvětlit historický vývoj v českých zemích, ukotvit jej v kontextu vývoje střední Evropy i v širším rámci evropských dějin. Absolvent dále získá základní teoretické znalosti o širším spektru historických metod a postupů, je schopen jejich principy v obecné rovině vysvětlit. Vedle toho prokáže orientaci v jednotlivých segmentech historického vývoje (zejm. hospodářských, sociálních a kulturních dějinách), které dokáže reflektovat v kontextu. Dokáže se orientovat i v oborech přímo souvisejících s historickým výzkumem, jako jsou pomocné vědy historické, dějiny umění, etnologie či dějiny státu a práva. Absolvent získá též ucelenou rámcovou představu o škále historicky a kulturně orientovaných institucí v České republice (archivy, muzea, galerie, instituce zaměřené na ochranu památek, galerie, profesní sdružení, spolky aj.) a dokáže charakterizovat jejich specifický význam a funkci s ohledem na celkovou skladbu institucionálního zázemí historického výzkumu. S ohledem na regionální zakotvení studia historie na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, získá student bakalářského studia specifické znalosti regionálně nazíraného vývoje v oblasti severních a severozápadních Čech. Vědomosti, které získá o vývoji tohoto regionu, jsou hlubší a konkrétnější. Při jejich výkladu a formulaci přitom prokazuje schopnost objasnit jejich vazbu na obecný vývoj dějin českých zemí.

 
 
Studijní plán (A14)
(Pro studenty, kteří zahájili studium od roku 2019/2020)
• Struktura kreditních bodů:
Povinné kurzy (HHi2OB-PK)
Povinné kurzy: 79 KB
Společný základ (H-SZ-Bc)
Cizí jazyk: 2 KB
Bakalářská práce: 8 KB
Úvod do filosofie: 2 KB
Specializační modul z historie (HmodHi2Bc)
Modul specializační (oborové zaměření): 5 KB
Specializační modul se zaměřením na vzdělávání (HmodVZBc) 
Modul - Pedagogika a psychologie: 5 KB

Poznámky k organizaci studia a studijnímu plánu

Informace pro studenty kombinované formy studia:

• Prezenční část studia (přednášky a zkoušky): Prezenční výuka je realizována v průběhu semestru v blocích, které se uskuteční ve dvou dnech vždy jednou za 14 dní (pátek, sobota). Aktuální rozvrh výuky je vždy zveřejněn na začátku aktuálního semestru v univerzitním studijním systému STAG.

• Organizace distanční části studia: Pro výuku v distanční části studia realizuje katedra historie komplexní systém studijních materiálů, jejichž základ představují metodické listy. Ty přinesou studentovi úplný přehled studijních materiálů (monografií, studií, elektronických informačních zdrojů), které by měly postačit pro úspěšné absolvování daného kurzu. Materiály budou na počátku studia přístupny studentům kombinovaného studia prostřednictvím MOODLE, který představuje základní technickou platformu pro vlastní organizaci kombinované formy studia bakalářského studijního programu Základy humanitních studií.