Německá filologie

Forma studia: prezenční, kombinovaná
Garant studijního programu: doc. Mgr. Renata Cornejo, Ph. D.

Charakteristika programu a profil absolventa: Cílem studia je prohloubit teoretické znalosti studujících, a to dle zaměření jejich dizertační práce buď v oblasti germanistické jazykovědy, nebo v oblasti německojazyčné literatury, seznámit je s nejnovějšími metodologickými přístupy v těchto oblastech, rozvíjet jejich schopnost vědecké práce, kritického myšlení a logické argumentace. V průběhu doktorského studia jsou studující vedeni k samostatné vědecké práci a k tomu, aby byli schopni výsledky své výzkumné činnosti adekvátně prezentovat a obhájit ve vědecké diskuzi. Doktorské studium zároveň vytváří podmínky pro získání zkušenosti s publikační činností a zahraničními pobyty formou vědeckých stáží a účasti na mezinárodních konferencích.
Absolvent se výborně orientuje v oboru, je připraven pro vědeckou práci a další růst v akademickém vzdělávání dle své profilace. Při volbě literárněvědné profilace je schopen tvořivě zvládnout metodologii a teorii literární vědy, má rozhled v literární teorii a literárních dějinách německojazyčné oblasti, a to jak ve vztahu ke svému dizertačnímu projektu, tak i v širších interkulturních popř. interdisciplinárních souvislostech. Při volbě profilace v oblasti germanistické jazykovědy ovládá absolvent metody jazykovědného bádání a je schopen využít znalosti o historickém vývoji jazykovědy, o její metodologii a aktuálních tendencích jazykovědného výzkumu pro vlastní badatelské cíle, přičemž důsledně propojuje teorii s empírií.

Přijímací řízení

Studijní plán (A20)
(Pro studenty, kteří zahájili studium od ak. roku 2020/2021)
• Struktura kreditních bodů
Povinné kurzy (APhD-NF20 PK)
• Povinné kurzy: 55 KB
• Cizí jazyk: 15 KB
Povinné kurzy - Německojazyčná literatura (APhD-NF20 PK A)
• Povinné kurzy: 70 KB
Povinné kurzy - Germanistická jazykověda (APhD-NF20 PK B)
• Povinné kurzy: 70 KB
Povinně volitelné kurzy (APhD-NF20 PVK)
• Modul zahraniční pobyt: min. 20 KB
• Modul konference: min. 10 KB
• Modul projekt: min. 10 KB
• Modul publikační činnost: min. 20 KB
CELKEM: 240 KB
 
• Struktura kreditních bodů
Povinné kurzy (APhD-NF20 PK KS)
• Povinné kurzy: 55 KB
• Cizí jazyk: 15 KB
Povinné kurzy - Německojazyčná literatura (APhD-NF20 PK A KS)
• Povinné kurzy: 70 KB
Povinné kurzy - Germanistická jazykověda (APhD-NF20 PK B KS)
• Povinné kurzy: 70 KB
Povinně volitelné kurzy (APhD-NF20 PVK KS)
• Modul zahraniční pobyt: min. 20 KB
• Modul konference: min. 10 KB
• Modul projekt: min. 10 KB
• Modul publikační činnost: min. 20 KB
CELKEM: 240 KB
 

Průběh studia

Standardní doba studia je čtyři roky, maximální je sedm let. Průběh studia se řídí individuálním plánem studenta, který po projednání se studentem navrhuje školitel a schvaluje oborová rada. Individuální studijní plán studenta stanovuje náplň studijních etap (přednášky, kursy, semináře), příslušné atestace a zaměření jeho vědecké práce. Na konci každého akademického roku doktorand odevzdává svému školiteli zprávu o plnění svého individuálního plánu, kterou školitel následně předkládá k evaluaci oborové radě. 
Zhruba v polovině studia student předkládá v rámci Vědecko-výzkumného kolokvia k diskuzi celkovou koncepci své dizertační práce, zahrnující jak cíle, zvolenou metodologii, tak i její teoretické ukotvení a plánovanou strukturu.
 
Další studijní povinnosti:
K dalším povinnostem studenta během realizace jeho doktorského studia patří účast na min. dvou konferencích, min. dva publikační výstupy, zapojení do projektové činnosti katedry, absolvování zahraničního studijního pobytu v  rozsahu min. jednoho měsíce a pedagogická činnost alespoň po dobu dvou semestrů v rozsahu min. 2 hod. týdně. U kombinovaného studia lze výuku realizovat formou blokových seminářů.
 
Zkoušky realizované mimo KGER:
Studenti doktorského studijního programu Německá filologie plní kromě oborových předmětů zkoušku z cizího jazyka a dějin filozofie. Zkoušku z cizích jazyků zajišťuje Jazykové centrum (Mgr. Martin Škvára). Zkouška ověřuje, že je student schopen komunikovat v daném jazyce na úrovni B2 podle Společného evropského referenčního rámce, číst a porozumět odbornému textu svého oboru a v cizím jazyce nejen adekvátně reagovat, ale i definovat a abstrahovat. Obsahem zkoušky je prezentace dizertačního záměru, shrnutí nastudované odborné literatury (její výběr konzultuje doktorand se svým školitelem) popř. překlad vybrané části odborného textu do českého jazyka.
Zkoušku z dějin filozofie zajišťuje KFHS (Mgr. Petr Bláha, Ph.D.) Na základě konzultace s příslušným akademickým pracovníkem KFHS a svým školitelem si student volí téma práce, které souvisí se zaměřením jeho dizertační práce. Po nastudování příslušné odborné literatury předkládá student svou písemnou práci k posouzení na KFHS.
 
 

Státní doktorská zkouška

Doktorské studium je zakončeno po získání 240 KB, tj. složení všech předepsaných atestací a splnění všech dalších povinností státní doktorskou zkouškou a obhajobou dizertační práce. Absolvent získává titul "Ph.D." za jménem.