Interkulturní germanistika v česko-německém kontextu

Forma studia: prezenční, kombinovaná
Garant studijního programu: doc. Mgr. Renata Cornejo, Ph.D.
 
Charakteristika oboru a profil absolventa: Studijní program zprostředkovává studujícím relevantní znalosti z oblasti jazykovědné, kulturněhistorické a literárněvědné se zaměřením na interkulturní souvislosti včetně náhledu na problematiku česko-německých vztahů. Cílem je zajistit absolventům konkurenceschopnost na českém i evropském pracovním trhu, zejména pak v česko-německém a česko-rakouském příhraničním prostoru, a to díky zaměření na česko-německý kontext z interkulturního hlediska.
Absolvent/ka má znalosti z oblasti lingvistiky, literární vědy a kulturněhistorického prostředí německojazyčné oblasti se zvláštním zřetelem na česko-německý kontext a rozvoj interkulturní kompetence. Dosažené filologické vzdělání mu/jí tak umožňuje dobrou orientaci v interkulturním prostředí středoevropského prostoru se zaměřením na česko-německé a česko-rakouské vztahy.
 
Tento studijní program je možné studovat také jako tzv. dvojitý diplom (DOUBLE DEGREE), kdy má absolvent možnost získat s jednou diplomovou prací zároveň dva magisterské tituly (Mgr. a M.A.). Výběrové řízení probíhá vždy začátkem 2. semestru a vybraní studující realizují v tomto případě 2. rok studia na partnerské univerzitě v Bayreuthu.
 
 
Studijní plán (A19) Prezenční studium
• Struktura kreditních bodů:
      • Povinné kurzy (A2HIkgCnk-PK)
          Povinné kurzy: 95 KB
          Cizí jazyk: 5 KB
      • Povinně volitelné kurzy (A2HIkgCnk-PVK)
          Povinně volitelné kurzy: 20 KB (kromě PVK odborných praxí a zahraničního pobytu - viz vždy dle aktuální nabídky KGER v daném semestru)
      • CELKEM: 120 KB
 
Studijní plán (A22) Kombinované studium
 Studijní plán
• Struktura kreditních bodů:
      • Povinné kurzy (A2HIkgCnK-PK KS)
          Povinné kurzy: 100 KB
      • Povinně volitelné kurzy (A2HIkgCnk-PVK KS)
          Povinně volitelné kurzy: 20 KB
      • CELKEM: 120 KB

Poznámky k organizaci studia a studijnímu plánu

Praxe: Součástí nabídky je možnost absolvování Odborné magisterské praxe (120 h.), popř. Souvislé odborné magisterské praxe (např. v rámci programu Erasmus+ nebo jako free mover MŠMT), kterou může studující absolvovat dle svého uvážení kdykoli během svého studia. Jako součást studia lze také započítat studijní pobyt v zahraničí v min. délce jednoho semestru (Erasmus+).
Cizí jazyk: Studenti mají možnost vybrat si z nabídky Jazykového centra angličtinu, ruštinu a španělštinu. Jazyk je pro studenty povinný po dobu jednoho semestru (dle rozřazovacího testu - více informací naleznete v sekci Jazykové centrum).