Historie - specifický studijní plán Historie

Forma studia: prezenční, kombinovaná
Garant studijního programu: doc. PhDr. Václav Drška, Ph.D.
 
Charakteristika programu a profil absolventa: Druhý stupeň vysokoškolského studia studijního programu Historie má především za úkol připravit studenta pro erudované využívání a zpracování pramenného materiálu. Specializace Historie má za cíl vybavit studenta zejména znalostmi moderní metodologie historie jako oboru a schopností tuto metodologii tvořivým a funkčním způsobem uplatňovat ve vědecké práci v oblasti vlastní osobní specializace. Druhým zásadním cílem je seznámit studenta s moderním historiografickým diskursem o klíčových meznících lidských dějin, tak aby byl schopen samostatné vědecké práce.
Absolvent ovládá historickou metodu, je schopen uplatnit ji ve výzkumu dle svého odborného zaměření. Je seznámen s pokročilou metodologií oboru, s moderními výzkumnými, zejména mezioborovými postupy, je kompetentní v jejich uplatňování. Ovládá moderní oborový diskurs v hlavních tématech historického bádání, je schopen ho využít tvůrčím způsobem ve vlastní práci. Je hlouběji seznámen s vývojem historie jako oboru a dokáže samostatně formulovat výzkumné projevy s vysokým stupněm odborné i společenské relevance.
 
 
Studijní plán (A20)
(Pro studenty, kteří zahájí studium od ak. roku 2021/2022)
• Struktura kreditních bodů:
Povinné kurzy (A2HiNMgr-PK)
Povinné kurzy: 40 KB
Společný základ: 12 KB
Specializace Historie - Povinné kurzy (A2HiNMgr-PKs)
Povinné kurzy: 35 KB
Povinně volitelné kurzy (A2HiNMgr-PVKs)
Povinně volitelné kurzy: 33 KB
CELKEM: 120 KB

Studijní plán MAIOR
• Struktura kreditních bodů:
            • Povinné kurzy (A2HiNMgr-PK MA)
                        Povinné kurzy 54 KB
                        Společný základ: 12 KB
            • CELKEM 66 KB

Studijní plán MINOR
• Struktura kreditních bodů:
            • Povinné kurzy (A21HiNMgr-PK MI)
                           Povinné kurzy: 40 KB
                           Společný základ (průprava DP): 12 KB
            • CELKEM: 54 KB

• Struktura kreditních bodů:
Povinné kurzy (A2HiNMgr-PK KS)
Povinné kurzy: 40 KB
Společný základ: 12 KB
Specializace Historie - Povinné kurzy (A2HiNMgr-PKs KS)
Povinné kurzy: 35 KB
Povinně volitelné kurzy (A2HiNMgr-PVKs KS)
Povinně volitelné kurzy: 33 KB
CELKEM: 120 KB
 

Poznámky k organizaci studia a studijnímu plánu

Informace pro studenty kombinované formy studia:
 
Prezenční část studia (přednášky a zkoušky): Prezenční výuka je realizována v průběhu semestru v blocích, které se uskuteční ve dvou dnech vždy jednou za 14 dní (pátek, sobota). Aktuální rozvrh výuky je vždy zveřejněn na začátku aktuálního semestru v univerzitním studijním systému STAG.
Organizace distanční části studia: Pro výuku v distanční části studia realizuje katedra historie komplexní systém studijních materiálů, jejichž základ představují metodické listy. Ty přinesou studentovi úplný přehled studijních materiálů (monografií, studií, elektronických informačních zdrojů), které by měly postačit pro úspěšné absolvování daného kurzu. Materiály budou na počátku studia přístupny studentům kombinovaného studia prostřednictvím MOODLE, který představuje základní technickou platformu pro vlastní organizaci kombinovaného formy studia navazujícího magisterského studijního programu Historie.
Povinně volitelné kurzy: Tyto kurzy mají zpravidla společný rozsah výuky (4-8 hod. prezenční výuky + 15 - 20 hod. distančně organizované výuky), zakončením je (zápočet) a výši kreditů. Jejich nabídka je aktualizována v informačním systému STAG vždy před zahájením semestru.