Kulturní historie

Forma studia: prezenční
Garant studijního programu: Mgr. David Tomíček, Ph.D.

Charakteristika programu a profil absolventa: Studijní program Kulturní historie je orientovaný na studium historie s důrazem na kulturní dějiny. Jeho povaha je komplexní, zahrnuje české i obecné dějiny od pravěku po dobu moderní, pomocné vědy historické, dějiny výtvarného umění, dějiny literatury i filologické předměty. Jeho smyslem je poskytnout studentovi komplexní vhled do dějin především evropské společnosti a naučit ho vnímat pestrou škálu pramenů - hmotných, obrazových i písemných, které dokumentují její vývoj.
Absolvent bakalářského studijního programu disponuje v odpovídající míře znalostmi a kompetencemi pro studium v navazujícím magisterském programu vzdělávací oblasti historických věd (na FF UJEP či jiné škole poskytující příslušné formy vzdělávání).
 
 
Studijní plán (A20)
• Struktura kreditních bodů:
      • Povinné kurzy (AKH-PK)
          Povinné kurzy: 139 KB
          Cizí jazyk: 4 KB
      • Povinně volitelné kurzy (AKH-PVK)
          Povinně volitelné kurzy (Typ 1): 25 KB
          Povinně volitelné kurzy (typ 2): 12 KB
      • CELKEM: 180 KB

Poznámky k organizaci studia a studijnímu plánu

Praxe a exkurze: V průběhu studia se student účastní dvou vícedenních exkurzí s cílem rozšíření znalostí z dějin architektury, dějiny výtvarného umění a kulturních dějin, a jednoho Kulturně-historického kurzu. Důležitou součástí studijního plánu je předmět Institucionální praxe, v jehož rámci si student volí odbornou instituci, na níž realizuje desetidenní stáž. Tato praxe má zvýšit praktické kompetence a zároveň usnadnit volbu příslušného budoucího zaměstnavatele. Příslušnou instituci si student volí na základě smluvní spolupráce mezi katedrou historie FF a institucemi.
Cizí jazyky: Studenti mají možnost vybrat si z nabídky Jazykového centra angličtinu, němčinu, francouzštinu, španělštinu, ruštinu a latinu. Student absolvuje v průběhu studia jazykovou zkoušku úrovně  A. Jazyk A je pro studenta povinný vždy po dobu dvou semestrů (dle rozřazovacího testu – více informací naleznete v sekci Jazykové centrum). Studenti také absolvují kurz Latina, kurz je nasazen jako součást povinných kurzů.