Dokumentace památek

Forma studia: prezenční, kombinovaná
Garant studijního programu: PhDr. Kamil Podroužek, Ph.D.
 
Charakteristika programu a profil absolventa: Studijní program je určen uchazečům se zájmem o historii, kulturní dějiny a památky, kteří chtějí po absolutoriu odejít do praxe či pokračovat v odborném návazném magisterském studiu. Obsah studijního oboru tvoří základní poučení o dějinném vývoji, kulturních dějinách (zejm. výtvarném umění a dějinách architektury), dále pak některých pomocných vědných disciplínách, které směřují studenty k problematice památek, památkové péče, jejich ochrany a dokumentace. Podstatnou část výuky tvoří bloky k dokumentaci památek, které jsou pro profil absolventa zásadní (jedná se o nácvik základních dokumentačních metod, včetně práce s nejmodernější technikou (zpracování digitálních dat, fotogrammetrie atd.). Student si k povinným kurzům volí specializované povinně volitelné kurzy.
Absolvent tohoto studijního programu je předurčen pro praxi, zejm. praxi dokumentátora na postech odpovídajících bakalářskému vzdělání na památkových ústavech, popř. v institucích státní správy, které se zabývají památkovou péčí a ochranou. Absolvent může též navázat magisterským studiem ve studijním programu Historické vědy - obor Kulturní dějiny - především specializační modul Stavební historie.
 
 
Studijní plán (A20) Prezenční studium
• Struktura kreditních bodů:
      • Povinné kurzy (AH2DP-PK)
          Povinné kurzy: 158 KB
          Cizí jazyk: 2 KB
      • Povinně volitelné kurzy (AH2DP-PVK)
          Povinně volitelné kurzy: 20 KB
      • CELKEM: 180 KB
 
Studijní plán (A20) Kombinované studium
• Struktura kreditních bodů:
      • Povinné kurzy (AH2DP-PK KS)
          Povinné kurzy: 158 KB
          Cizí jazyk: 2 KB
      • Povinně volitelné kurzy (AH2DP-PVK KS)
          Povinně volitelné kurzy: 20 KB
      • CELKEM: 180 KB
 

Poznámky k organizaci studia a studijnímu plánu

Informace pro studenty kombinované formy studia:

Prezenční část studia (přednášky a zkoušky): Prezenční výuka bude realizována dle předpokladu v průběhu semestru v blocích, které se uskuteční ve dvou dnech vždy jednou za 14 dní  (pravděpodobně pátek a sobota). Aktuální rozvrh výuky bude zveřejněn na počátku zimního semestru v univerzitním studijním systému STAG. 
Organizace distanční části studia: Pro výuku v distanční části studia realizuje katedra historie komplexní systém studijních materiálů, jejichž základ představují metodické listy. Ty přinesou studentovi úplný přehled studijních materiálů (monografií, studií, elektronických informačních zdrojů), které by měly postačit pro úspěšné absolvování daného kurzu. Metodické listy dále informují studenta o doporučeném postupu samostudia, hlavních okruzích problematiky, otázkách a klíčových pojmech daného kurzu, na které by se měl zaměřit. Součástí je též jasná formulace požadavků pro absolvování kurzu. Materiály budou na počátku studia přístupny studentům kombinovaného studia prostřednictvím programu MOODLE, který představuje základní technickou platformu pro vlastní organizaci kombinovaného formy studia bakalářského programu Dokumentace památek. 
Praxe a exkurze: Student se účastní dvou vícedenních exkurzí s cílem rozšíření znalostí z dějin architektury, dějin výtvarného umění a kulturních dějin, a dále tří odborných praxí z oboru, každá v rozsahu 5 pracovních dní. 
Povinně volitelné kurzy: Tyto kurzy mají zpravidla společný rozsah výuky (4-8 hod. prezenční výuky + 15 - 20 hod. distančně organizované výuky), zakončením je (zápočet) a výši kreditů (4 KB). Jejich nabídka je aktualizována v informačním systému STAG vždy před zahájením semestru.
Cizí jazyk: Studenti mají možnost vybrat si z nabídky Jazykového centra angličtinu, němčinu, francouzštinu, ruštinu, španělštinu a latinu. Student absolvuje v průběhu studia jazykovou zkoušku úrovně  A. Jazyk A je pro studenta povinný (dle rozřazovacího testu – více informací naleznete v sekci Jazykové centrum). Studenti také absolvují kurz Němčina pro historické obory, kurz je nasazen jako součást povinných kurzů.