Archivnictví a spisová služba

Forma studia: kombinovaná
Garant studijního programu: Mgr. Tomáš Velička, Ph.D.

Charakteristika programu a profil absolventa: Studijní obor Archivnictví a spisová služba je koncipován jako tříleté bakalářské studium realizované v  kombinované formě studia. Hlavní a nejpodstatnější cíl studijního oboru představuje osvětlení základních principů práce s dokumentem v úředním stádiu jeho vývoje (s náležitým důrazem na elektronický dokument a tzv. e-Government) i následné práce s dokumenty, vybranými podle závazných ukazatelů pro trvalé archivní uložení dokumentů (opět včetně elektronických). Náležitá pozornost je rovněž věnována tvorbě archivních zpřístupňovacích pomůcek pro badatele a možnostem využívání těchto pomůcek i vlastních archivních dokumentů online.
Samotná výuka se soustředí na společensky vysoce aktuální problematiku spisové služby a na všechny problémové okruhy archivnictví neboli archivistiky jako specifické vědní disciplíny (vývoj archivů a jejich institucionalizaci, archivní teorii a metodiku, ochranu archiválií a archivní legislativu, archivní informatiku včetně propagace archivů, jejich publikační a osvětovou činnost, na archivní techniku a vzdělávání archivářů, vše v evropském kontextu). Počítá se rovněž s účastí zahraničních lektorů. Kromě specializované odbornosti bude kladen velký důraz na získání komunikačních dovedností a samostatnou práci se zahraniční odbornou literaturou.
Absolvent tohoto studijního programu může najít uplatnění ve všech druzích archivů na území ČR. Dále pak může najít uplatnění ve spisovnách všech úřadů státní správy a samosprávy. Absolventi jsou kompetentní nastoupit v jakoukoliv specializovanou pozici orientovanou na výkon spisové a archivní služby. Absolvent bakalářského studijního programu má dále možnost pokračovat magisterským studiem na FF UJEP ve studijním programu Historie, specializace archivnictví. 
 
 
Studijní plán (A20) Kombinované studium
• Struktura kreditních bodů:
      • Povinné kurzy (A2ASS-PK KS)
          Povinné kurzy: 136 KB
          Cizí jazyk: 4 KB
      • Povinně volitelné kurzy (A2ASS-PVK KS)
          PVK (Typ 1): 20 KB
          PVK (Typ 2): 20 KB
      • CELKEM: 180 KB
 
Studijní plán (A22) Prezenční studium
• Struktura kreditních bodů:
Povinné kurzy (A2ASS-PK MA)
Povinné kurzy: 80 KB
Společný základ: 2 KB
Cizí jazyk: 4 KB
Povinně volitelné kurzy (A2ASS-PVK MA)
Povinně volitelné kurzy: 11 KB
CELKEM: 97 KB
 
• Struktura kreditních bodů:
      • Povinné kurzy (A2ASS-PK MI)
          Povinné kurzy: 72 KB
      • Povinně volitelné kurzy (A2ASS-PVK MI)
          Povinně volitelné kurzy: 11 KB
      • CELKEM: 83 KB
 

Poznámky k organizaci studia a studijnímu plánu

Informace pro studenty kombinované formy studia:
 
Prezenční část studia (přednášky a zkoušky): Prezenční výuka je realizována v průběhu semestru v blocích, které se uskuteční ve dvou dnech vždy jednou za 14 dní (pátek, sobota). Aktuální rozvrh výuky je vždy zveřejněn na začátku aktuálního semestru v univerzitním studijním systému STAG.
Organizace distanční části studia: Pro výuku v distanční části studia realizuje katedra archivnictví a pomocných věd historických komplexní systém studijních materiálů, jejichž základ představují metodické listy. Ty přinesou studentovi úplný přehled studijních materiálů (monografií, studií, elektronických informačních zdrojů), které by měly postačit pro úspěšné absolvování daného kurzu. Materiály budou na počátku studia přístupny studentům kombinovaného studia prostřednictvím MOODLE, který představuje základní technickou platformu pro vlastní organizaci kombinovaného formy studia bakalářského studijního programu Archivnictví a spisová služba.
Praxe: Během studia student absolvuje praxi v rozsahu 10 pracovních dnů. Praxe je realizována ve vybraném archivním pracovišti či spisovně. Výběr instituce, v níž se praxe uskutečňuje, musí být realizována po dohodě s garantem studijního programu.
Povinně volitelné kurzy: Tyto kurzy mají zpravidla společný rozsah výuky (4-8 hod. prezenční výuky + 15 - 20 hod. distančně organizované výuky), zakončením je (zápočet) a výši kreditů (4 KB). Jejich nabídka je aktualizována v informačním systému STAG vždy před zahájením semestru.
Cizí jazyky: Studenti mají možnost vybrat si z nabídky Jazykového centra angličtinu, němčinu, francouzštinu, španělštinu, ruštinu a latinu. Student absolvuje v průběhu studia jazykovou zkoušku úrovně  A. Jazyk A je pro studenta povinný vždy po dobu dvou semestrů (dle rozřazovacího testu – více informací naleznete v sekci Jazykové centrum). Studenti také absolvují kurz Němčina pro historické obory, kurz je nasazen jako součást povinných kurzů.