Správa a prezentace kulturního dědictví

Forma studia: prezenční, kombinovaná
Garant studijního programu: Mgr. Jakub Pátek, Ph.D.

Charakteristika programu a profil absolventa: Studijní program je určen pro zájemce o památky, jejich správu a možnosti jejich využití v rámci turistického ruchu. Program je koncipován jako studium s praktickým profilem, kdy je velký důraz vedle teoretického vzdělávání kladen na praktické stáže v rámci odborných institucí. Teoretická část výuky v podobě přehledového vývoje českých dějin je doplněna studiem dějin umění, úvody do problematiky historických pramenů, kulturní historie, ikonografie, archeologie, muzejnictví, etnologie nebo paměťové kultury. Výraznou část výuky tvoří prakticky zaměřené předměty, jejichž výuku a realizaci výraznou měrou zajišťují odborníci z praxe. V rámci předmětů institucionální praxe se studenti programu detailně seznámí s prostředím Národního památkového ústavu, památkových objektů, kteří se mohou dobře uplatnit například na pozicích: správce objektu (kastelán) nebo zástupce správce památkového objektu, vedoucí návštěvnického provozu, vedoucí informačního centra, destinační a projektový manažer, kreativec v turistickém ruchu, profesionální průvodce, referent odboru péče o kulturu a památkovou péči krajských a městských úřadů, kurátor muzejních sbírek, pracovník odboru evidence Národního památkového ústavu apod. 
Na bakalářské studium je možné navázat přímo na FF UJEP v navazujícím magisterském studiu Historie - specializace Péče o kulturní dědictví nebo některým z příbuzných oborů.

Přijímací řízení

Studijní plán (A24) Prezenční studium

Studijní plán
• Struktura kreditních bodů:
     • Povinné kurzy (A2SPKD-PK)
          Povinné kurzy: 144 KB
          Praxe: 24 KB
          Cizí jazyk: 4 KB
     • Povinně volitelné kurzy (A2SPKD-PVK)
          Povinně volitelné kurzy: 20 KB
     • CELKEM: 180 KB

Studijní plán A24 Kombinované studium

Studijní plán   
• Struktura kreditních bodů: 
      • Povinné kurzy (A2SPKD-PK KS)
            Povinné kurzy: 144 KB
            Praxe: 24 KB
            Cizí jazyk: 4 KB
     • Povinně volitelné kurzy (A2SPKD-PVK KS)
            Povinně volitelné kurzy: 8 KB
      • CELKEM:180KB
  

Informace pro studenty kombinované formy studia

Kombinované studium je určeno především zaměstnaným zájemcům, kteří by si rádi v rámci stávajícího profesního působení rozšířili svou kvalifikaci, získali VŠ vzdělání nutné k výkonu některých pozic nebo se v budoucnu hodlali profesně přeorientovat. Kolektivní konzultace (prezenční část výuky) se odehrávají v rámci obou semestrů jednou za 14 dní v pátek odpoledne a v sobotu. Individuální konzultace a samostudium zajištěné studijními materiály potom dle individuálních možností studentů.