Německá literatura

Forma studia: prezenční, kombinovaná
Garant studijního oboru: doc. Mgr. Renata Cornejo, Ph. D. 

!!! Studium není realizováno v rámci kreditového systému !!!

Charakteristika oboru a profil absolventa: Cílem studia je prohloubit teoretické znalosti studujících v oblasti německojazyčné literatury, seznámit je s nejnovějšími metodologickými přístupy, rozvíjet jejich schopnost vědecké práce, kritického myšlení a logické argumentace. V průběhu doktorského studia jsou studující vedeni k samostatné vědecké práci a k tomu, aby byli schopni výsledky své výzkumné činnosti adekvátně prezentovat a obhájit ve vědecké diskuzi. Doktorské studium zároveň vytváří podmínky pro získání zkušenosti s publikační činností a zahraničními pobyty formou vědeckých stáží a účasti na mezinárodních konferencích.
Absolvent se výborně orientuje v oboru, je připraven pro vědeckou práci a další růst v akademickém vzdělávání. Je schopen tvořivě zvládnout metodologii a teorii literární vědy, má rozhled v literární teorii a literárních dějinách německojazyčné oblasti, a to jak ve vztahu ke svému dizertačnímu projektu, tak i v širších interkulturních popř. interdisciplinárních souvislostech. 

Průběh studia

Standardní doba studia je čtyři roky, maximální je sedm let. Průběh studia se řídí individuálním plánem studenta, který po projednání se studentem navrhuje školitel a schvaluje oborová rada. Individuální studijní plán studenta stanovuje náplň studijních etap (přednášky, kursy, semináře), příslušné atestace a zaměření jeho vědecké práce. 
Součástí studia je kromě pravidelné účasti na doktorském semináři po celou dobu studia také seminář "Vybrané problémy literární vědy" a dvě oborové zkoušky -  "Teorie literatury" a "Dějiny literatury". Při volbě konkrétního zkouškového tématu se přihlíží k zaměření dizertačního projektu. Na konci každého akademického roku doktorand odevzdává svému školiteli zprávu o plnění svého individuálního plánu, kterou školitel následně předkládá k evaluaci oborové radě.

Další studijní povinnosti:

K dalším povinnostem studenta během realizace jeho doktorského studia patří:

  • účast na min. dvou konferencích (1 domácí, 1 zahraniční),
  • min. dva publikační výstupy v domácím nebo zahraničním periodiku evidovaném v databází OBD,
  • zapojení do projektové činnosti katedry,
  • vysokoškolská pedagogická činnost v rozsahu min. 2 hod. týdně po dobu dvou semestrů (u kombinované formy je možná forma blokového semináře),
  • zahraniční stáž nebo studijní pobyt v zahraničí.

Zkoušky realizované mimo KGER:

Studenti doktorského studijního programu Německá literatura plní kromě oborových předmětů zkoušku z cizího jazyka a dějin filozofie. Zkouška z cizích jazyků je zajišťována Jazykovým centrem (Mgr. Martin Škvára) a prokazuje schopnost odborně komunikovat v daném jazyce na úrovni B2 podle Společného evropského referenčního rámce.
Zkouška z dějin filozofie je zajišťována KFHS (Mgr. Petr Bláha, Ph. D.). Na základě konzultace s příslušným akademickým pracovníkem KFHS a svým školitelem si student volí téma práce, související se zaměřením jeho dizertační práci, a po nastudování příslušné odborné literatury předkláda k posouzení na KFHS písemnou práci.

Náležitosti dizertační práce

Státní doktorská zkouška

Doktorské studium je zakončeno - po složení všech předepsaných atestací a splnění všech předepsaných povinností - státní doktorskou zkouškou a obhajobou dizertační práce. Absolvent získává titul "Ph.D." za jménem.